PON INFO

Polski Owczarek Nizinny
(Polish Lowland Sheepdog, Valee Sheepdog, Berge Polonais de Vallee)

Lees hier de F.C.I.-standaard.Omschrijving

De Poolse Owczarek Nizinny heeft een lange dikke vacht, met een zachte ondervacht. Alle vachtkleuren zijn toegelaten, maar wit met grijs of zwart, of volledig grijs komen het meest voor.

De ogen hebben een hazelnotenkleur of zijn bruin.
De neus is zwart.
De tanden staan in een stevige schaar- of tanggebit.
De rug is recht en breed gebouwd.
De lenden zijn goed gespierd en breed gebouwd.

De PON heeft overvloedig haar op zijn voorhoofd, wangen en kin. De benen zijn bedekt met dichte ruwe haren. De dijen zijn goed gespierd en breed gebouwd. De staart is van nature uit kort of wordt kort gecoupeerd.

Temperament

Deze speelse, gelukkige, en alerte hond heeft een goed geheugen. Hij is gehoorzaam, intelligent en aanhankelijk. Soms gereserveerd en terughoudend naar vreemden toe, hij zal bezoekers luid aankondigen.

De PON dient op zeer jonge leeftijd gesocialiseerd te worden naar mensen toe.

Betrouwbaar en werkelijk gemakkelijk te trainen, een keer je hem hebt ervan overtuigd dat het de juiste manier is. De PON zal zijn eigenaar gelukkig maken. Hij leert snel en heeft een grote werkwilligheid (will-to-please); hoewel hij ook soms een koppig bui kan hebben.

Dit ras reageert goed op een stevige maar eerlijke gehoorzaamheidstraining, bovendien is hij ook slim, heeft een grote welwillendheid, kan zelfstandig denken en beslissingen nemen.

De PON is een serieuze, verantwoordelijke hond die enkel op provocatie zal bijten.

Deze schapenhoeder durft wel eens in een mensenhiel nijpen, een typisch kuddehoedend gedrag.

De PON is een goede hond in omgang met kinderen, zeker wanneer hij van kleins af aan met hen is opgegroeid, kan vriendelijk omgaan met andere honden, maar staan hun mannetje als ze in hun leiderschap bedreigd worden.

De PON kan samenleven met andere (niet-honden) huisdieren.

Als een werkhond gedurende verschillende eeuwen is de PON ook dan pas gelukkig wanneer hij kan werken. Dit ras is levendig en slim genoeg om alleen ingezet te worden als schapenhoeder. Deze schattige, ruwharige hond zal nooit uitgroeien tot een kleine kalme schoothond. De PON is een nieuwsgierige, gespierde, lenige hond, zal aansprakelijk zijn voor onaangename verrassingen wanneer hij alleen wordt gelaten. Dit ras behoeft een standvastige maar eerlijke eigenaar. Socialisering en training zijn belangrijk. Dit ras past zich makkelijk aan en is een uitstekend reisgenoot.

Hoogte, gewicht

Hoogte: 42-50 cm
Gewicht: 16-20 kg

Gezondheidsproblemen
Dit is een redelijk sterk ras.

Leefomgeving
De PON kan leven op een appartement als hij genoeg beweging krijgt en als hij maar kan werken. De PON verkiest een koele omgeving.

Oefeningen

De PON is een werkhond in hart en nieren. Vroeger waakte hij over kuddes op de Poolse vlakten. Deze hond is zeker niet geschikt voor het stadsleven, tenzij je van plan bent om een heleboel tijd te steken in het oefenen en werken met de PON. Deze intelligente hond moet steeds gestimuleerd worden en een opdracht uit te voeren hebben.

Een actief spel zoals het vangen van een frisbee, of jullie aansluiten bij een agility-club is een van de zaken die u kunt doen om hem te stimuleren en gelukkig te maken.

Levensverwachting
Rond de 12-15 jaar.

Vachtonderhoud.

De lange dikke vacht van de PON dient eenmaal per week geborsteld te worden om het klitten van de haren te voorkomen. Dit ras heeft geen gewone rui.

Oorsprong

De Polski Owczarek Nizinny wordt afgekort tot PON en wordt soms ook de Poolse Schapenhoeder van de Laagvlakte genoemd, omdat hij op deze laagvlakten
werkt. Het is een middelmatige grote, stevige schapenhoeder geëvolueerd van de draadharige herdershonden van de Hongaarse vlakten, gekruist met andere kleine langharige herdershonden.

Het drama van de tweede wereldoorlog heeft bijna geleidt tot de uitroeiing van dit ras. Rasspecialisten beschouwen de PON een belangrijke link tussen de oud draadharige Aziatische herders welke een duizend jaar geleden overgebracht zijn naar Europa, en de meer recente ruwharige honden, zoals de Schotse Bearded Collie en de Nederlandse Schapendoes. Dit ras kende een heropleving dankzij ijverige Poolse kwekers na de tweede wereldoorlog. Populair in Polen en in andere kontrijen, wordt hij gebruikelijk gehouden als gezelschapshond, niettemin blijft hij een uistekende herdershond. Hij staat zijn mannetje in 'obedience', 'tracking', 'agility' en 'therapy'.

Groep

Herdershonden

Erkenning

FCI, KCGB, NKC, NZKC, CKC, APONC

FCI = Fédération Cynologique Internationale
KCGB = Kennel Club of Great Britain
NKC = National Kennel Club
NZKC = New Zealand Kennel Club
CKC = Continental Kennel Club
APONC = American Polish Owczarek Nizinny Club

Information provided by, and used with kind permission of Dog Breed Info Center,
www.dogbreedinfo.com